Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön alle valuu lämmityskaudella vettä, joka kerryttää talvella jääkerrosta talon seinustalle. Onko jään poistolle muita vaihtoehtoja kuin rautakanki, lumikola tai laastipalju? 

Lämmityskäytössä ilmalämpöpumppu siirtää ulkoilman lämpöenergiaa sisälle, jolloin ulkoyksikön kennoa jäähdytetään. Tällöin ulkoilman kosteus tiivistyy huurteeksi kennon pintaan. 

Mitä enemmän kosteutta ulkoilmassa on, sitä enemmän huurretta muodostuu. Jotta lämmitysteho ei heikkenisi, pitää huurre poistaa sulattamalla se aika ajoin. Tämä tapahtuu käytännössä lämmittämällä ulkoyksikön kennoa hetken aikaa. 

Sulatus katkaisee lämmityksen hetkeksi ja siihen tarvitaan myös energiaa, joten laadukkaan lämpöpumpun sulatusjaksot ovat mahdollisimman lyhyitä ja tehokkaita. Daikinin uuden Nepura-sarjan lämpöpumppujen sulatuslogiikkaa hiottiin ensin kylmälaboratiossa tehdyissä testeissä, joissa pystyttiin hallitsemaan sekä lämpötilaa että ilmankosteutta. Suunnittelun ja laboratoriotestien jälkeen sulatuslogiikan todellisesta toiminnasta kerättiin tietoa vielä läpi talven Suomen ja Ruotsin Lapissa, Hailuodossa ja Pohjois-Norjassa tehdyissä kenttätesteissä. 

Tuloksena saimme pohjoisen olosuhteissa toimivan, älykkään ja tarpeen mukaan ohjautuvan sulatuslogiikan. Se ei tuhlaa energiaa, mutta pitää ulkoyksikön lähes huurteettomana ja tätä kautta myös sisälämpötilan mahdollisimman tasaisena. 

Vedeksi sulava huurre muodostaa talvipakkasilla oman ongelmansa. Siksi monen lämpöpumpun alle kertyy talvella jäätä, jota joudutaan pahimmassa tapauksessa sulattamaan tai hakkaamaan pois. Jään keräämiseen ja poistamiseen käytetään myös monenlaisia ratkaisuja – usein ulkoyksiköiden alla näkee laastipaljun tai lumikolan, joka sitten koetetaan ajoittain raahata tontin nurkalle tyhjennettäväksi.

Haluatko lisätietoja palveluistamme tai tarvitsetko apua? Jätäthän yhteydenottopyynnön, niin asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.